Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Színek és hangok a spirál dinamikában.
2016. február 01. írta: garpszerint

Színek és hangok a spirál dinamikában.

Tudatállapotaink szivárványa.

A kultúrtörténetünk holarchikus rendjét vázoló írásom figyelmes olvasója bizonyára észrevette: az egymásra épülő gondolkodási kereteinket különböző színekkel jelöltem. A jelöléssel Don Beck és Christopher Cowen munkásságát hangsúlyozom. A spirál-dinamika modelljében használatos színek önkényesek csakúgy, mint az egyes világképek megnevezése, merev elkülönítése. Az integrál irodalom azonban átvette e színkódot, mely a bonyolult, sokszor ellentmondásos elnevezések helyett egyszerű színekkel referál a lépcsőzetesen kifejlődő gondolkodási kereteinkre. Lássuk hát e színkódot:

Integrált világkép - sárga

Pluralista (liberális) - zöld

Racionális (tudományos) - narancs

Mitikus (konzervatív, ethnocentrikus) - kék

Hatalmi (territoriális) - vörös

Mágikus (törzsi) - lila

Archaikus (tudatelőtti) világkép - bézs

 

Minden gondolkodási keretben más az identitásunk fókuszpontja és perspektívája. Más szinten értelmezzük problémáinkat, más képek és hangok között mozgunk otthonosan. A következőkban hangrezgésekkel szeretném illusztrálni az egyes tudatszintekhez rendelhető, reprezentatív környezetet. Természetesen az általam asszociált hangok csak általános tájékozódásra alkalmasak, hiszen saját múltamat, emlékeimet, érzéseimet tükrözik, és az írás születésének pillanatában aktuális tudatállapotom véletlenszerűségét is megjelenítik.

Archaikus (tudatelőtti):

Mágikus (törzsi):

Hatalmi (territoriális):

Mitikus (konzervatív, ethnocentrikus):

Racionális (tudományos):

Pluralista (liberális):

Integrált világkép:

Zenei ízlésünk nagyvonalakban tükrözi azt a tudatállapotot, melyben előszeretettel időzünk. Az aktuális hangulatunkhoz igazított zene - ha jól sikerült a választás - akkor "meghívja" azt a gondolkodási keretet, mellyel az adott élethelyzetben dolgunk van. Hogy hol van teendőnk? A legjobb formánk alatt mélyen meglapuló, "nívó alatti" emelettel van dolgunk, melyre rendre visszahullunk. De ez már egy másik történet.

A bejegyzés trackback címe:

https://garpszerintavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr458344578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása